Svensk bingo genom tiderna

motionsbingo

Vi svenskar har spelat bingo ända sedan spelet introducerades för oss i mitten av 1900-talet. Året var 1961 då det första svenska bingopartiet ägde rum, efter att idrottsföreningen Gunnarstorps IF hade introducerat spelet i vårt land. I början spelade vi bingo i särskilda bingohallar och detta pågick i flera årtionden.

1969 introducerade Korpen Timrå en helt ny variant av bingon, kallad gåbingo. Som namnet antyder gick deltagarna omkring utomhus och promenerade medan de spelade bingo. Under sin promenad passerade de skyltar med bingonummer. Förutom ett sätt för föreningen att tjäna pengar var syftet med denna bignovariant att uppmuntra invånarna till motion i friska luften. En annan slags bingo som förekom på den här tiden var bilbingon. Spelarna satt i sina parkerade bilar och tutade istället för att ropa när de fick bingo. Personalen gick då fram till vinnaren för att kontrollera bingobrickans siffror.

Den moderna bingon

Det var dock inte förrän under 1990-talet som spelet blev riktigt populärt. När lördagskvällarna blev synonyma med bingo på TV med Leif “Loket” Olsson, med chans till stora vinster i form av utlandsresor, bilar och mycket annat tog bingon verkligen fart. BingoLotto gjorde att svenskan nästan skulle gå över lik för att få tag på en bingolott. Lotterna såldes överallt i de lokala butikerna och via idrottsföreningar över hela landet. För de föreningar som sålde bingolotter utgjorde dessa en viktig del av föreningens intäkter. TV-programmet förflyttade bingon från bingohallen till soffan, där familj och vänner kunde samlas framför TV:n och drömma om de stora vinsterna.

1996 började människor världen över spela bingo på nätet och 1999 slogs portarna upp till den första svenska bingosajten. Idag finns det cirka 100 bingohallar i Sverige och otalet inhemska och utländska bingosajter på nätet. Bingon är idag mer populär än någonsin tidigare och har kommit för att stanna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *