Olika varianter av bingo

Olika varianter av bingo

Bingo är ett klassiskt spel som med tiden har förändrats mycket. Därför är det inte särskilt konstigt att det idag finns flera olika varianter av spelet. Här nedan ger vid dig den information du behöver om de vanligaste bingovarianterna.

Klassisk bingo (75-dollarsbingo)

Klassisk bingo, eller 75-dollarsbingo, är en variant av bingo som är den allra vanligaste bingovarianten i Skandinavien. Som namnet antyder består spelbrickan av siffror mellan 1 och 75. Brickan är indelad i 25 rutor, varav fem är lodräta och fem vågräta. I rutorna har 25 olika nummer (1-75) slumpats fram. Över kolumnerna står siffrorna B, I, N, G och O. Det är också därför man hör utroparen ropa Bertil, Ivar, Niklas, Gustav eller Olof följt av en siffra. Vinner gör den spelare som först kan markera fem rutor på sin spelbricka.

90-bollarsbingo

90-bollarsbingo, eller brittisk bingo som den också kallas, är vanlig i Storbritannien. Denna variant kan förstås även spelas i Sverige, såväl på nätet som i traditionella bingohallar. Spelbrickan, vars rutnät består av 9 rader med 3 kolumner. Dessa rader har 5 rutor som innehåller nummer och fyra blanka rutor. Brickorna är numrerade med nummer mellan 1 och 90, och varje bricka har 15 slumpmässiga nummer.

Variantbingo

Variantbingo spelas likt klassisk bingo med 75 bollar. En annan likhet mellan dessa bingovarianter är att brickorna är numrerade med nummer mellan 1 och 75. Skillnaden är att man i variantbingo spela fem omgångar på en och samma bricka. Man börjar spela på en av de fem små spelplanerna på brickan och betar sedan av dessa i tur och ordning.

Mönsterbingo

För att kunna utropa “bingo!” behöver man generellt sett få fem markeringar i rad på sin bingobricka, antingen vågrätt, lodrätt eller diagonalt. Det finns dock undantag från denna regel i form av olika mönster som används när man spelar så kallad mönsterbingo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *