bingohistoriaBingo är ett av de mest klassiska spelen som fortfarande spelas. Det är omåttligt populärt i flera olika länder, bland annat i Sverige, Storbritannien och USA. Det är också ett väldigt enkelt spel, där alla spelare tilldelas en eller flera bingobrickor med en massa olika siffror på. Sedan dras numrerade bollar, varpå spelarna markerar nummer på brickorna i den ordning de dras. Den person som först får fem nummer i rad enligt ett förutbestämt mönster (vanligtvis en vågrätt, lodrätt eller diagonalt) vinner. På senare år har det anrika spelet bingo också hittat ut på nätet, men hur började egentligen allt med nätbingon?

De första bingosajterna

1996 lanserades onlinebingon i USA och Storbritannien. Det är alltså drygt 20 år sedan det första partiet bingo på nätet ägde rum, även om den första svenska bingosajten lanserades några år senare (1999). Nätbingon omsätter årligen enorma summor världen över, och man beräknar att världens befolkning varje år spelar bingo på nätet för cirka 10 miljarder kronor.

Ett av de allra tidigaste kända bingospelen, som lanserades 1996, var ett gratis bingospel vid namn “Bingo Zone”. För att spela detta var spelaren tvungen att först uppge lite information om sig själv, vilket gjorde det möjligt för spelutvecklaren att presentera riktade reklamannonser för spelarna. Bingo Blitz var ett annat tidigt bingospel på nätet när det kom ut 1998.

Onlinebingon idag

Idag har onlinebingon vuxit sig så pass stor att den vida har passerat den traditionella bingon, både när det gäller antal spelare och även sett till omsättning. En stor förändring av nätbingon som har skett under de senaste åren, är att allt fler spelare använder sig av mobila enheter såsom smartphones och surfplattor för att spela bingo på nätet. Allt fler bingosajter har börjat haka på den mobila trenden och idag är det mer eller mindre ett krav att man som bingosajt antingen har en mobilanpassad webbplats eller en mobilversion av webbplatsen där mobilsurfare kan spela bingo.